LÆR DEG Å KODE PÅ 12 UKER
Les mer

2018-09-27

2018-11-21

Heidi forlot sin gamle jobb, lærte seg å kode på 12 uker og ble IT-konsulent. «Jeg har ikke angret et sekund.»

Etter 12 uker tok Heidi eksamen og ble IT-konsulent via Academy. Etter et intensivt utdanningsløp ble jobben som selger byttet ut med programvaredesign. Triatlonentusiasten, som trives med å løse spesifikke problemer, synes det beste med koding er at man ser fremgangen steg for steg – akkurat som i triatlonkonkurranser.

”Jeg savnet noe konkret, noe der jeg faktisk kunne se hva jeg hadde fått til. IT-bransjen fristet fordi den gir konkrete utfordringer der man i prinsippet kan løse alt – du trenger bare å finne den smarteste måten å gjøre det på.”

Etter 12 uker tok Heidi eksamen og ble IT-konsulent via Academy. Etter et intensivt utdanningsløp ble jobben som selger byttet ut med programvaredesign. Triatlonentusiasten, som trives med å løse spesifikke problemer, synes det beste med koding er at man ser fremgangen steg for steg – akkurat som i triatlonkonkurranser.

Langs Pitkäjärvi i Nuuskio i Finland går det en kupert vei. Det sykles med smale hjul, farten øker i nedoverbakken og holder helt frem til neste oppoverbakke. På toppen av bakken løsner syklisten skoene fra pedalene, drar sykkelen nærmere og ler høyt. Heidi er en triatlonentusiast og siden april 2018 også programmerer.

Fra selger til IT-konsulent – konkret problemløsning vekket interessen for programmering

For et år siden ville Heidi ha presentert seg på en helt annen måte. Utholdenhetsidretten var inne i bildet allerede da, men koding begynte hun ikke med før våren 2018. Jobben som selger i legemiddelbransjen var ikke lenger givende, og et karriereskifte føltes som den eneste løsningen.

– Jeg savnet noe konkret der jeg virkelig kunne se resultater av arbeidet mitt. IT-bransjen fristet fordi den gir konkrete utfordringer der man i prinsippet kan løse alt – du trenger bare å finne den smarteste måten å gjøre det på, forteller Heidi.

Når Heidi undersøkte hvilke ulike oppgaver som fantes innenfor IT, innså hun at mulighetene var mange, men at hun trengte mer kompetanse i koding. Hun googlet seg frem til det mest grunnleggende i Java og begynte på et kodings- og programmeringskurs på universitetet. Da begynte også annonser for Academy å vise seg i sosiale medier.

– Jeg ble veldig inspirert av at noen kunne lære meg å kode på 12 uker, bare jeg kom inn. Jeg fullførte testene svært raskt, og først i intervjufasen stoppet jeg opp for å tenke – er dette for godt til å være sant, det må jo være en hake ved det hele? Men slik var det altså ikke, 12 uker på skolebenken gikk, og deretter var det rett ut i jobb i IT-bransjen, ler Heidi.

Intensivt, men motiverende

Selv om Heidi hadde sett for seg hvordan de 12 ukene i Academy kom til å se ut, ble hun likevel overrasket over hvor intenst det var.

– Det kom nye temaer og informasjon hele tiden, og spesielt i begynnelsen var jeg redd for at jeg ikke skulle greie å henge med. Jeg hadde i starten av kurset bestemt meg for å prioritere dette og la idretten vente. Da jeg var kommet til den åttende uken husker jeg at antall nye tema, utfordringer og relasjoner begynte å bli så mange at jeg måtte bruke helgene på å hente meg inn igjen. Det var en god beslutning, forteller Heidi.

I løpet av det 12 uker lange utdanningsløpet ble motivasjonen satt på prøve, akkurat slik det var blitt informert om i søknadsprosessen. Å vite at hun til sommeren skulle være ute i jobb i IT-bransjen gjorde det enklere å holde ut. Utholdenheten hun hadde opparbeidet seg som idrettsutøver var også til stor hjelp i innspurten.

– Det gjorde det nok litt enklere å faktisk tro på at jeg ville komme i mål til slutt, akkurat som i triatlon, sier Heidi.

Heidi klarte å holde motet og drivkraften oppe gjennom hele utdanningen. Motivasjonen ble til og med enda større mot slutten når hun kunne se målstreken.

Karriereskiftet var en suksess

Etter Academy ble Heidi ansatt som konsulent via Academic Work, og jobbet som programmerer/programvareutvikler hos Planmeca. Hun fikk fortsette å lære nye ting i forbindelse med jobben, for eksempel Azure Application Insights. Det neste steget var å fikse feil i bedriftens programvare sammen med andre programmerere. Å se tilbake og tenke på forandringene som har skjedd i livet hennes, er med Heidis egne ord «så sykt kult».

– Det er helt vanvittig å tenke på at for bare ett år siden gikk jeg rundt på min gamle arbeidsplass og tenkte at det var på høy tid å ta grep og gjøre noe. Nå ett år senere merker jeg at jeg tok riktig valg. Nå kjennes det ut som en veldig god avgjørelse, og jeg har helt ærlig ikke angret et sekund, smiler Heidi.

Drar nytte av idretten i arbeidshverdagen

Det Heidi trives best med er hvor konkret både jobben og problemene er. Når arbeidsverktøyet er kode, opplever du mange små fremskritt på veien til å løse et større problem.

– Det er klart at man av og til kan stå og skalle hodet i veggen fordi ting ikke alltid fungerer som man vil. Men det er så givende at man hele tiden får mikrofeedback fra koderedigereren, at man vet at det man gjør fungerer, og at resultatene synes, beskriver Heidi.

Selv om arbeidsdagene nå utspiller seg i helt andre omgivelser enn tidligere, går Heidis fritid fortsatt til målrettet triatlontrening. Treningen gir god variasjon til kontorarbeidet, men hun ser også betydelige likheter mellom triatlon og koding.

– Når en triatlonkonkurranse starter, føles målstreken smertelig langt unna. Når man derimot kommer i gang handler det i bunn og grunn om de små prestasjonene som kommer etter hverandre; først svømmer jeg den første lengden, deretter den andre. Etter det hopper jeg opp på sykkelen og tråkker de tråkkene som trengs. Til slutt løper jeg fra stasjon til stasjon og kan skimte målstreken i det fjerne som stadig kommer nærmere. Det samme gjelder for koding: først føles problemet veldig stort, til og med uoverkommelig. Men så lenge man deler det opp i små deler og utfører oppgavene steg for steg så kommer man i mål til slutt.

No items found.
No items found.

Mer på temaet 

#deltakernes-historier

Salam er en av våre tidligere elever ved AW Academy i Oslo, som gikk dataanalytiker-programmet høsten 2020. Han gikk fra å jobbe med programmering til å bli junior dataanalytiker i Heimstaden. Han forteller om sin opplevelser av programmet, og tiden etter.

Les mer

Etter flere år i Nederland som frilansredaktør, lokket den gamle drømmen om å lære seg programmering for Ingvild fra Stjørdal. Da hun kom over AW Academy kunne hun ikke gjøre annet enn å søke, og nå har eksamensukene begynt og hun har ikke angret på valget hun tok.

Les mer

Den ferske IT-konsulenten Jon jobbet som leder for IT-support i Redd Barna da han fikk en liten smakebit på Salesforce-plattformen. Utdanningen gjennom AW Academy endret karrieren hans, og i dag jobber Jon som Salesforce-konsulent for Accenture. En tilfeldighet gjorde at hans IT-interesse fikk en ny gnist og karrieren hans en ny retning.

Les mer

Etter endt bachelor i internasjonal markedsføring oppdaget Natalie at hun ville gå en annen vei karrieremessig, da hun var nysgjerrig på å lære seg teknologi og programmering. Det var derimot ikke et alternativ å studere i tre år til, så da hun oppdaget AW Academys intensive opplæring i Java, følte hun seg nødt til å søke. I dag er hun glad for at hun tok steget og våget å følge drømmen om å lære seg IT.

Les mer

Sebastian Mennen har nettopp blitt uteksaminert fra vår intensivutdanning innen C#.NET i Oslo. Etter en karriere med ulike posisjoner i Posten Norge fikk han tips om AW Academy, søkte og etter en tøff konkurranse i rekrutteringsprosessen ble han tilbudt en plass i programmet. Nå er han på vei ut i sitt første oppdrag som IT-konsulent.

Les mer