Vil du også kode??
Les mer

2020-03-08

2020-03-05

Et slag for flere kvinner til IT-bransjen.

Kvinner har gjort mye fremgang for å oppnå likestilling på arbeidsplassen, samtidig har noen bransjer fortsatt en lang vei å gå. Innen IT og tech er ca. 76% av arbeidstakerne menn og kun 26% av søkere til IT og tech studier er kvinner. Likevel var den første programmereren en kvinne, og andelen kvinner var lenge nærmest likestilt med menn. I anledning kvinnedagen tok vi en prat med Line og Angela som studerer Java ved AW Academy for å høre mer om hva de tenker om å være kvinne i en så mannsdominert bransje.

Med et større mangfold vil det komme frem flere perspektiver, bedre ideutvikling og mer kreativitet.

Kvinner har gjort mye fremgang for å oppnå likestilling på arbeidsplassen, samtidig har noen bransjer fortsatt en lang vei å gå. Innen IT og tech er ca. 76% av arbeidstakerne menn og kun 26% av søkere til IT og tech studier er kvinner. Likevel var den første programmereren en kvinne, og andelen kvinner var lenge nærmest likestilt med menn. I anledning kvinnedagen tok vi en prat med Line og Angela som studerer Java ved AW Academy for å høre mer om hva de tenker om å være kvinne i en så mannsdominert bransje.

Hvorfor tror dere at det er så få søkere til
IT-studier sammenlignet med menn?

Angela har en tidligere bakgrunn fra NTNU og studerte kjemi og bioteknologi, hun forteller at jenter som studerer realfag kanskje oftere går over til medisin eller bioingeniør fordi er det er markedsført bedre gjennom karrieredager og eventer.

-  Jeg har alltid vært interessert i å lære meg det som er teknisk, men jeg visste ikke at jeg kunne gjøre det om til en karriere. Hadde jeg kommet over IT tidligere hadde jeg nok tatt den retningen.

Line har tidligere jobbet som moteredaktør og forteller at hun tror mange ikke tenker over muligheten fordi det virker så fjernt.

- Jeg tror det er mange som tenker at programmering er for sterotypiske gutter som liker å game fra de er 14, og de fordommene kan skremme mange vekk. Men min bakgrunn er helt motsatt, jeg har alltid vært interessert i mote og kommer fra en helt annen bransje. Kan jeg kode, kan alle klare det.

Hvorfor skal kvinner velge å studere IT- og tech?

Det er utrolig spennende og veldig tilfredsstillende å lære seg noe som man tenker er «rocket science». Og så får du den mestringsfølelsen når du får det til forteller Line.

Angela synes at flere jenter bør velge en retning innen IT fordi det er noe som er annerledes.

- Liker du å bruke teknologi eller data som verktøy burde du utforske muligheten for å bli programmerer. Det er kreativt, du kan skape noe, du kan bygge og utvikler nye løsninger og programmer. I tillegg er det så simpelt at alt du trenger er en PC for å starte.  

 

Må du ha mye forkunnskaper for å kunne studere IT?

Nei fastslår Angela.
- For å velge IT trenger du ikke å kunne noe fra før, alt du trenger er nysgjerrighet og noe interesse, så lenge du er villig til å lære.

Hva kan jenter tilby bransjen?

-Jenter har utrolig mye positivt å komme med i bransjen. Det trengs flere jenter og en større balanse. For eksempel er det veldig få gutter som jobber i motebransjen, og jeg så en stor forskjell fra å jobbe i en bransje som er kvinnedominert vs. en arbeidsplass med 50/50 menn og kvinner, det blir et mye bedre miljø sier Line.

Angela er enig med Line og trekker også frem at jenter kan komme med andre innfallsvinkler og ideer.
-  Med et større mangfold vil det komme frem flere perspektiver, bedre ideutvikling og mer kreativitet.

 

Hva er det beste ved å velge en karriere innen IT?

Line mener det største plusset er at du alltid kan lære deg noe nytt og at du alltid kan fortsette å utvikle deg. I tillegg til at det er en sikker utdannelse med utrolig mange ulike retninger.  

-Jeg elsker å finne ut av nye ting, og programmering er utrolig utfordrende, irriterende og ukomfortabelt, men samtidig tilfredsstillende når du får det til.

Og hva er det verste?

- Det kan være drit kjipt å sitte i to uker og føle at du ikke skjønner noen ting. Men du lærer deg å være tålmodig og jeg opplever mestringsfølelse hver dag. Jeg har aldri opplevd at jeg ikke vil kode mer.

Hva er den viktigste egenskapen man kan ha i IT og teknologibransjen?

- Du bør være nysgjerrig og lærelysten avslutter Angela.

 

No items found.
No items found.

Mer på temaet 

#aktuelt

I disse dager gjennomfører Academic Work videointervju i prosessen for AW Academy programmene som skal gå i sommer. Videointervju blir stadig oftere benyttet som et effektivt verktøy i rekrutteringsprosessen. Noen kan synes det er mindre skummelt på grunn av avstanden, mens andre kan synes det kan være litt ukomfortabelt å se seg selv på video. Vi har samlet fem tips for å hjelpe deg å gjøre et best mulig inntrykk gjennom videointervjuet.

Les mer

Data er over alt og analyse har blitt en del av strategien til de fleste bedrifter. Som en av verdens mest digitale nasjoner har vi samlet og etterlatt oss store mengder data. I følge Abelia er verdien vi kan hente ut av data i fremtiden på nivået med olje. Imidlertid er ikke data en egenverdi; de krever et par analytiske menneskelige øyne for å kunne gjøres om til verdi. Det er en av grunnene til at dataanalyse er et voksende og raskt utviklende arbeidsmarked.

Les mer

SAS Institute er verdensledende innen Big Data-analyse, maskinlæring og kunstig intelligens. SAS hjelper markedsledende organisasjoner til å omdanne data om kunder, ytelse, økonomi og IoT-enheter til informasjon de kan bruke til å innovere og drive transformasjon i virksomheten. Vi tok kontakt med Mia for å høre mer om hennes reise fra Dataanalytiker for SAS Institute til å bli Business Analyst for Eika.

Les mer

Akkurat nå har Academy et samarbeid med Salesforce, der du har muligheten til å utdanne deg på 12 uker og jobbe med en av verdens største CRM-plattformer. Vi tok en prat med Tine Engberg, som jobber som Salesforce konsulent i Accenture for å høre litt mer om hvordan det er å jobbe med Salesforce.

Les mer

Nå er Academy i gang med rekrutteringen til første runde av programmet JavaScript i Norge. Hvorfor skal man søke på Academy, og hvorfor er nettopp JavaScript så spennende? Vi spurte Lina, som tok dette kurset på Academy selv, om hva som fikk henne til å søke. Lina kommer fra Eskilstuna i Sverige og har en mastergrad i bedriftsøkonomi fra tidligere. Hun har jobbet på en innkjøpsavdeling med administrering av masterdata, og som IT-konsulent hos et av Sveriges største telekom selskap.

Les mer