Vil du bli dataanalytiker? Søk i dag!
Les mer

2020-02-13

2020-02-13

Hva er dataanalyse og hvordan påvirker det verden?

Data er over alt og analyse har blitt en del av strategien til de fleste bedrifter. Som en av verdens mest digitale nasjoner har vi samlet og etterlatt oss store mengder data. I følge Abelia er verdien vi kan hente ut av data i fremtiden på nivået med olje. Imidlertid er ikke data en egenverdi; de krever et par analytiske menneskelige øyne for å kunne gjøres om til verdi. Det er en av grunnene til at dataanalyse er et voksende og raskt utviklende arbeidsmarked.

Data er over alt og analyse har blitt en del av strategien til de fleste bedrifter. Som en av verdens mest digitale nasjoner har vi samlet og etterlatt oss store mengder data. I følge Abelia er verdien vi kan hente ut av data i fremtiden på nivået med olje. Imidlertid er ikke data en egenverdi; de krever et par analytiske menneskelige øyne for å kunne gjøres om til verdi. Det er en av grunnene til at dataanalyse er et voksende og raskt utviklende arbeidsmarked.

Gjennom Academy har du nå mulighet til å utdanne deg å gå rett i jobb som dataanalytiker på bare 12 uker. Men hva er dataanalyse, hva kan vi gjøre med dataen og hvorfor bør du jobbe med dette?

Hva er dataanalyse?

Data referer til data eller masse data samlet inn fra en kilde som selv ikke er informasjon. Dataanalyse derimot, viser til metoder som danner informasjonen ut fra dataen som kan brukes. Ofte innebærer dataanalyse representasjon av data i en visuell form og generering av forskjellige modellering, sannsynligheter eller prediksjoner. Data spiller en rolle alle mulige beslutninger og beslutninger på flere nivåer i store og små virksomheter. Det gjelder i alt fra regnskapsføring til salg og markedsføring til logistikk, HR og organisasjonsledelse. Data påvirker alle markeder og bransjer, behovet for datanalyse er universelt. For eksempel å skreddersy bedre tjenester til forbrukerne, effektivisere eksisterende tjenester eller automatisere interne prosesser.

Hvor bruker vi dataanalyse?  

Det er uendelige bruksområder for data, og antallet bruksområder øker stadig. Se for deg å gå i butikken, den første tingen vi bruker analyser på er hvordan produkthyllene er plassert. Hvordan utnytter bedriften butikkoppsettet for å gjøre det enklere for deg å kjøpe produktet. På samme måte kan optimalisering av hvor mange individuelle produkter som skal være i hylla og hvor mange produkter det er bra å ha i butikken, slik at varene ikke går ut på dato. Og når en kunde er i kassen, foretas betalingen ofte med kort. I bakgrunnen bruker forskjellige banker analytiske modeller av kjøpsatferden for å identifisere for eksempel svindel.

Hvordan data gjør verden til et bedre sted?

Data er fasinerende fordi de finnes overalt. Hele det moderne samfunnet er bygget rundt det og hver en av oss gir fra oss data hver dag– med og uten apper. Valgene som bedriftene tar er drevet av mer og mer data. Men det er ikke dataen som er viktig, det er hva du gjør med dataen som teller. Her kommer dataanalytiker inn. Visste du at dataanalytikere er en del av din hverdag? Det passer for eksempel på at flyet du skal ta kommer til riktig tidspunkt. De optimaliserer sykehus, slik at du får helsebehandlinger når du trenger det. De identifiserer farer og trusler før de intreffer og forebygger kriminalitet.

Bli dataanalytiker og start din karriere innen IT! 

Eksempler på hvordan du bruker data: 


- I toppidrett kan du bruke dataene dine til å analysere motstanderens svakheter og tilpasse spillet ditt for å optimalisere dem. Skaderisiko kan også minimeres basert på datagrunnlag.

- I dagligvarebutikken kan bestilling automatiseres slik at de riktige produktene blir bestilt til rett tid og hylle rotasjonen og varerotasjonen er optimal.

- I helsevesenet kan dataanalyse forutsi antall pasienter som har behov for sykehusbehandling og planlegge arbeidsplaner med tilstrekkelig personell.

- I kampen mot klimaendringer spiller data en viktig rolle: for eksempel kan de verifisere endringer i jordoverflaten og forutsi utviklingen av klimaendringer.

- Musikkskapere kan blokkere opphavsretten til musikken deres med blockchain-teknologi.

- Analyse av trafikkatferd og kjøreatferd kan bidra til å forhindre ulykker.

- I lys av dataene er det mulig å forbedre transportinfrastruktur og sikkerhetsteknologier.

- Data spiller en viktig rolle i innsatsen til hvitvasking. Ved å overvåke kontantstrømmer og finne mistenkelige hendelser, er det til og med mulig å spore kriminelle organisasjoner og terrororganisasjoner.

- Avfallsinnsamling kan være mer økologisk og effektiv ved hjelp av data, for eksempel å vite når og i gjennomsnitt, hvilke avfallsbeholdere som er fulle, dvs. når de må tømmes.

SAS Institute
SAS Institute

No items found.

Mer på temaet 

#aktuelt

I disse dager gjennomfører Academic Work videointervju i prosessen for AW Academy programmene som skal gå i sommer. Videointervju blir stadig oftere benyttet som et effektivt verktøy i rekrutteringsprosessen. Noen kan synes det er mindre skummelt på grunn av avstanden, mens andre kan synes det kan være litt ukomfortabelt å se seg selv på video. Vi har samlet fem tips for å hjelpe deg å gjøre et best mulig inntrykk gjennom videointervjuet.

Les mer

Kvinner har gjort mye fremgang for å oppnå likestilling på arbeidsplassen, samtidig har noen bransjer fortsatt en lang vei å gå. Innen IT og tech er ca. 76% av arbeidstakerne menn og kun 26% av søkere til IT og tech studier er kvinner. Likevel var den første programmereren en kvinne, og andelen kvinner var lenge nærmest likestilt med menn. I anledning kvinnedagen tok vi en prat med Line og Angela som studerer Java ved AW Academy for å høre mer om hva de tenker om å være kvinne i en så mannsdominert bransje.

Les mer

SAS Institute er verdensledende innen Big Data-analyse, maskinlæring og kunstig intelligens. SAS hjelper markedsledende organisasjoner til å omdanne data om kunder, ytelse, økonomi og IoT-enheter til informasjon de kan bruke til å innovere og drive transformasjon i virksomheten. Vi tok kontakt med Mia for å høre mer om hennes reise fra Dataanalytiker for SAS Institute til å bli Business Analyst for Eika.

Les mer

Akkurat nå har Academy et samarbeid med Salesforce, der du har muligheten til å utdanne deg på 12 uker og jobbe med en av verdens største CRM-plattformer. Vi tok en prat med Tine Engberg, som jobber som Salesforce konsulent i Accenture for å høre litt mer om hvordan det er å jobbe med Salesforce.

Les mer

Nå er Academy i gang med rekrutteringen til første runde av programmet JavaScript i Norge. Hvorfor skal man søke på Academy, og hvorfor er nettopp JavaScript så spennende? Vi spurte Lina, som tok dette kurset på Academy selv, om hva som fikk henne til å søke. Lina kommer fra Eskilstuna i Sverige og har en mastergrad i bedriftsøkonomi fra tidligere. Hun har jobbet på en innkjøpsavdeling med administrering av masterdata, og som IT-konsulent hos et av Sveriges største telekom selskap.

Les mer